Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna rozpoczęła cykl szkoleń dla lokalnych producentów żywności z regionu pomorskiego. Jest to kolejne działanie wspierające partnerów projektu Bascil – Innovative Solutions for the Rural Food Production Sector to Diversify into Sustainable Culinary Tourism Services współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego (EFRR) z programu Interreg Region Morza Bałtyckiego 2021-2027. Pierwsze z zaplanowanych szkoleń odbyło się w dniu 22 marca 2024 i dotyczyło platform rezerwacji usług kulinarnych, które są wartościowym narzędziem w dotarciu do odbiorców zagranicznych. W szkoleniu wzięło udział 20 uczestników.
W I części szkolenia uczestnicy podglądali od kuchni jak działają platformy rezerwacji przeżyć turystyki kulinarnej i doświadczeń turystycznych w tym: eatwith, travelling spoon, getyourguide, booking.com, slowtrips.eu oraz przebyli wirtualna podróż „widelcem po mapie” po przykładach z platform zbliżonych do swoich ofert. II część szkolenia skupiała się na praktycznym omówieniu kroków jakie należy podjąć żeby zarejestrować się w platformie oraz opracowaniu własnej oferty.
Szkolenie poprowadził Cezary Molski, założyciel Fundacji Instytutu Inicjatyw Prorozwojowych, absolwent stosunków międzynarodowych i gospodarki przestrzennej na Uniwersytecie Warszawskim. W 2009 r. doktoryzował się w Kolegium Gospodarki Światowej w SGH. Był m.in. wicedyrektorem departamentu współpracy regionalnej POT oraz dyrektorem Podkarpackiej Regionalnej Organizacji Turystycznej.
Kolejne szkolenia zaplanowane są na marzec i maj tego roku i będą wspierać producentów lokalnych w takich zagadnieniach jak platformy social mediowe oraz jak zrobić atrakcyjne zdjęcia aby dobrze sprzedać swoją ofertę.