Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna

  • Gwiazdka Michelin w Pomorskiem
    Pomorskie ma swoją gwiazdkę Michelin!


Wizyta szwedzkiej dziennikarki

wizyta szwedzkiej dziennikarki thumb

   W dniach 4 – 10 lipca odwiedziła Polskę dziennikarka Pani Magda Mecweld pisząca artykuły o podróżach do prasy szwedzkiej, w tym min. do największego dziennika w kraju naszych północnych sąsiadów – Svenska Dagbladet. Pobyt na Pomorzu – od Chojnic poprzez Bory Tucholskie, Szwajcarię Kaszubską, Północne Kaszuby, Mierzeję Wiślaną i Pobrzeże Słowińskie – zrobił na niej ogromne wrażenie.

   Z pięknem polskiej przyrody, a także prawnymi metodami jej ochrony pani Mecweld zapoznawała się zwiedzając Park Narodowy „Bory Tucholskie” i Słowiński Park Narodowy. W Pomorskiem te najwyższe formy ochrony przyrody są szczególnie narażone na presję ze strony przemysłu turystycznego. Chronią one cenne przyrodniczo krajobrazy – z jednej strony jezior oligotroficznych i lobeliowych, a także lasy, z drugiej strony jeziora przybrzeżne i wydmy nadmorskie. W parkach można odnaleźć cenne gatunki zwierząt – bieliki, puchacze, lelki, nietoperze, bobry, ptaki szponiaste, wodne i błotne.

   Pani Magdalena interesowała się szczególnie regionalną kuchnią, turystyką wiejską i Kaszubami. Podczas wizyty starała się poznać gospodarstwa agroturystyczne i pensjonaty, zapoznać się z ofertą turystyki wiejskiej, ale i znaleźć odpowiedzi na podstawowe pytania nt. Kaszubów i kaszubskości. W tym pomogła jej wizyta w takich miejscowościach jak Swornegacie, Wdzydze Kiszewskie, Trzepowo, Węsiory, Wejherowo, Kuźnica i Smołdzino. Cenne były nie tylko odwiedziny w Domu Kultury (Swornegacie) i Muzeum Etnograficznym (Wdzydze), lecz także kontakty z ludźmi, w tym młodymi, uważającymi się za Kaszubów i spotkania z twórcami kaszubskimi (Wdzydze i Trzepowo).

   Kilka dni spędzonych na Zaborach, w Szwajcarii Kaszubskiej, w okolicach Smołdzina, Łeby i na Mierzei Wiślanej to również czas odkryć kulinarnych. Pani Magdalena zapoznawała się z kuchnia regionalną i regionalnymi produktami – szczególne zainteresowanie wzbudziły chłodniki, dania z ryb i ziemniaków, miejscowe owoce i warzywa, miody, grzyby, przetwory, alkohole.

   Efektem tych odkryć i inspiracji będzie seria artykułów o atrakcyjności pomorskiej wsi, kierująca zainteresowanie turystów, a przede wszystkim rodzin z dziećmi, poza Trójmiasto. Można się spodziewać publikacji o regionalnej kuchni, agroturystyce, przyrodzie, Kaszubach, golfie i pięknie Kaszub i Wybrzeża.

Polityka Prywatności
Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna © 2018
Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna