Pomorskie. Słońce, plaża, szum morza ? TAK, a w morzu ryby czyli bogactwo kulinarnego dziedzictwa regionu. O tym, że ryba lubi pływać zwłaszcza po zmroku dowiedzą się czytelnicy topowych tytułów kulinarnych na łamach których przedstawiona zostanie prawdziwa historia i oblicze Pomorza. Historię tą opowiedzą dziennikarze, którzy w czasie Nocy Restauracji organizowanej w Gdańsku będą mieli okazję przekonać się jaki długa i skomplikowana jest droga przemiany bałtyckich skarbów w prawdziwie królewskie dania.
Kulinarny potencjał Pomorza jest ogromy, trzeba pomóc go odkryć. Już w tej chwili w Gdańsku, jak i całym regionie działa ponad 20 restauracji, które gotują w zgodzie z filozofią slow food czerpiąc z tradycji ale i serwując autorskie dania bazujące na wykorzystaniu lokalnych i sezonowych składników. Smacznym adresem na kulinarnej mapie regionu jest bez wątpienia Gdańsk .To właśnie tutaj działają restauracje, które wyznaczają nowe trendy kulinarne i wygrywają najbardziej renomowane konkursy. To również w Gdańsku odradza się sięgająca czasów średniowiecza tradycja browarnictwa rzemieślniczego. Piwo stanowiło niegdyś jeden z głównym towarów w gdańskim porcie. Gdańska kuchnia słynęła także z najbardziej wyszukanych przypraw i produktów, jak chociażby owoce morza, które pojawiały się powszechnie na stołach mieszczan i kupców. Tutaj także wynaleziono receptury wielu destylatów i likierów, z których najbardziej znany to Goldwasser.
O tym wszystkim już niebawem na łamach Food Service, Food&.Friends, SmakLick, KUKBUK a także na antenie JemRadio.
Zapraszamy do odkrywania kulinarnych tajemnic regionu: www.pomorskie-prestige.eu
Event kulinarny „Ryba lubi pływać nocą” organizowany jest w ramach projektu Gdańsk-Pomorskie Culinarny Prestige, będącego platformą integrująca i promującą starannie wyselekcjonowaną ofertę kulinarną województwa pomorskiego klasy premium.
Jego pomysłodawcą jest Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna a wdrażany jest w partnerstwie z Miastem Gdańsk i przy udziale branży gastronomicznej. Koordynację i nadzór realizacyjny powierzono firmie landbrand, specjalizującej się w rozwoju markowej oferty turystyki kulinarnej, a projekt wspierają Slow Food Pomorze oraz Akademia Kulinarna Fumenti.