Z przyjemnością informujemy, że w kwietniu wystartowaliśmy z pomorskim podcastem kulinarnym Czary-Gary. W towarzystwie pomorskich szefów kuchni będziemy w nim odkrywać nowe miejsca i smaki. Na miłośników kuchni czeka duża porcja wiedzy i szczypta humoru. Zapraszamy w smaczną podróż po Pomorskim. Będzie smacznie i kolorowo!
Pomorski Podcast Kulinarny to nowość na lokalnym rynku. Nie ma bowiem podcastu tematycznego, który byłby skarbnicą wiedzy o kulinarnych zasobach regionu. W sieci krąży mnóstwo podcastów o jedzeniu, jednak takie, które promują lokalną kuchnię, należą do wyjątków.
Podcast „Czary-Gary” powstał w ramach projektu Pomorskie Prestige Culinary, który promuje wysokojakościową ofertę regionu pomorskiego. Partnerami projektu są 32 restauracje i lokale, które działają w oparciu o lokalne produkty i mogą się pochwalić niebanalnym menu.
Na mapie regionu pomorskiego oznaczyliśmy ponad 30 miejsc, które planujemy odwiedzić w tym roku. Gośćmi i rozmówcami podcastu będą restauratorzy oraz szefowie kuchni z Trójmiasta i regionu, którzy podzielą się z nami swoim doświadczeniem, przepisami, sekretami kulinarnymi. Razem będziemy poznawać nowe smaki, produkty, restauracje.
Podcast zerowy i pierwszy odcinek są już dostępne w sieci. Na pierwszy ogień poszła gdańska restauracja Eliksir i jej współwłaściciel, szef kuchni Paweł Wątor, który wyjaśnił czym jest amuse bouche, podpowiedział jak ugotować żurek wege i zdradził jakiego rumu użyć, aby przygotować wyśmienite mohito.
W drugim odcinku porozmawiamy o piwach kraftowych. Gościem podcastu będzie Michał Saks, piwowar, współwłaściciel browaru AleBrowar.
Subskrybujcie Czary-Gary! Emisja podcastu w co drugi czwartek. Podcast będzie dostępny na platformach Soundcloud i Spotify. Działa też na Apple.
Więcej kulinarnych inspiracji znajdziecie na stronie Pomorskie Prestige. Smacznego!