Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna

  • Gwiazdka Michelin w Pomorskiem
    Pomorskie ma swoją gwiazdkę Michelin!


Festiwal Smaków Regionalnych w AMBEREXPO – sukces producentów projektu BASCIL

top

W pierwszy marcowy weekend, 1-2 marca 2025 roku, w gdańskim Centrum Wystawienniczo-Kongresowym AMBEREXPO odbyło się wyjątkowe wydarzenie – Festiwal Smaków Regionalnych. Impreza przyciągnęła miłośników dobrej lokalnej kuchni i jakościowych produktów.

W bogatym programie festiwalu znalazły się prelekcje poruszające tematy bliskie współczesnym konsumentom, takie jak pakowanie żywności w duchu zero waste, kulinarne wykorzystanie jadalnych chwastów czy dziedzictwo kulinarne regionu pomorskiego. Uczestnicy mieli okazję nie tylko posłuchać inspirujących wykładów, ale również spróbować wyśmienitych dań i produktów.

Kluczowym elementem wydarzenia była obecność producentów związanych z projektem BASCIL, którzy zaprezentowali swoje wyjątkowe wyroby, promując bogactwo regionalnego dziedzictwa kulinarnego. Wśród nich znaleźli się: Halina Rogińska z Kaszubskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego „Kościerska Chata”, serwująca kaszubskie ruchanki i żurawinę, Podkówka Ser & Wełna, która zachwyciła gości doskonałymi serami z Kaszub, Gorzelnia Podole Wielkie, oferująca rzemieślnicze trunki oraz mistrzowie wędlin rzemieślniczych WitAnn

Na stoiskach można było również zakupić produkty innych członków projektu BASCIL, takich jak Smaki Kaszub z gotowymi daniami w słoikach czy Pasieka MIODOLANDIA z miodami z Żuław Wiślanych.

Festiwal udowodnił, jak ważna jest lokalna żywność i tradycje kulinarne dla naszej kuchni i tożsamości. Dzięki takim inicjatywom producenci projektu BASCIL nie tylko rozwijają swoje działalności, ale także docierają do coraz większego grona odbiorców, promując pomorskie smaki na szeroką skalę.

Dziękujemy Urzędowi Marszałkowskiemu Województwa Pomorskiego za możliwość udziału w wydarzeniu, a wszystkim wystawcom, prelegentom i uczestnikom za wspólnie spędzony czas. 

Działanie wspierające partnerów projektu BASCIL – Innovative Solutions for the Rural Food Production Sector to Diversify into Sustainable Culinary Tourism Services, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego (EFRR) w ramach programu Interreg Region Morza Bałtyckiego 2021-2027.

Polityka Prywatności
Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna © 2018
Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna