Ubiegłoroczna podróż studyjna niemieckich dziennikarzy kulinarnych, Ellen Spielmann i Jürgen Sorges, która odbyła się w dniach 21-24.05.2022r. zaowocowała licznymi artykułami, promującymi region pomorski i pomorskie kulinaria na portalu https://www.kulinariker.de/.
Goście odwiedzili przede wszystkim Gdańsk z Muzeum Bursztynu oraz jego zabytkowe, naznaczone również kulinarną historią dzielnice – Wrzeszcz i Oliwę, a także Sopot i Gdynię z Muzeum Emigracji. Bogata oferta kulinarna, która została zaprezentowana dzięki partnerom Pomorskie Prestige, pozwoliła ukazać dziennikarzom szeroki wachlarz możliwości i smaki naszego regionu.
KULINARIKER to lider w dziedzinie luksusu, podróży i stylu życia, który postrzegany jest przez swoich czytelników jako wzbogacające i stymulujące źródło oświeconego podejścia do życia, podkreśla piękno i prezentuje ekscytujące treści. Ze względu na ogromną różnorodność tematów i różnorodne formy prezentacji dziennikarskiej, KULINARIKER tematycznie służy interesom kosmopolitycznej i międzynarodowej grupy docelowej premium, która żyje „stylem życia pełnym entuzjazmu i zrównoważonego rozwoju”.
Magazyn, kierowany głównie do mężczyzn w wieku 30-60 lat, w ciągu ostatniej dekady odnotował stały wzrost liczby użytkowników – ponad 100 tys. czytelników miesięcznie.
Od września ubiegłego roku portal www.kulinariker.de otrzymał nowy layout, nową szatę graficzną i wg redakcji przyciągnął wielu nowych czytelników – szacuje się obecnie około 1 miliona odsłon miesięcznie, co stanowi dwukrotność wcześniejszych wyników. Ponadto, choć jego treść powinna koncentrować się głównie na artykułach kulinarnych, to jednak intencją dziennikarzy jest łączenie zwiedzania i poznawania historii, kultury z odkrywaniem kulinarnych atrakcji, ponieważ to skuteczny, a nawet jeden z najlepszych sposobów na promocję miasta/regionu.
Organizatorem wizyty była Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna przy współpracy z ZO POT Berlin.