Kolejne spotkanie partnerskie odbyło się w dniach 4-6 grudnia na Łotwie. Część warsztatowo-wykładowa zaplanowana została w Rydze, a gospodarze spotkania, Latvian Country Tourism Association, zaplanowali również regionalne wizyty studyjne na obszarach wiejskich.
Wśród omawianych tematów przedstawiono m.in. finalną wersję dokumentu: Praktyczne rozwiązania w projektowaniu usług turystyki kulinarnej świadczonych przez lokalnych producentów żywności w regionie Morza Bałtyckiego, który w najbliższych tygodniach zostanie udostępniony wszystkim zainteresowanych podmiotom. W programie spotkania znalazły się również inspirujące wykłady międzynarodowych ekspertów w dziennie gastronomi i marketingu oraz warsztaty w zakresie efektywnych działań promocyjnych, możliwych do realizacji w ramach projektu.
W ramach wizyt studyjnych uczestnicy zapoznali się z przykładami produktów turystycznych tworzonych przez firmy, których głównym obszarem działalności jest produkcja żywności, a turystyka staję się ważnym uzupełnienie ich oferty.
Partnerzy projektu potwierdzili że w pierwszej połowie 2024 roku spotkania projektowe odbędzie się w marcu w Finlandii oraz w maju na Litwie.
Projekt Bascil współfinansowany jest ze środków programu Interreg Baltic Sea Region.