Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna

  • Gwiazdka Michelin w Pomorskiem
    Pomorskie ma swoją gwiazdkę Michelin!


Pomorska ścieżka smaku – od idei do realizacji

top artykul

5 lutego 2025 roku w restauracji „Nad Potokiem” w Gdańsku odbyło się wydarzenie w ramach projektu BASCIL pn. „Pomorska ścieżka smaku – od idei do realizacji”. Organizatorem spotkania była Agencja Rozwoju Pomorza S.A. przy współudziale Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej.

W wydarzeniu uczestniczyli beneficjenci projektu, przedstawiciele Lokalnych Organizacji Turystycznych oraz Lokalnych Grup Działania. Było to kolejne działanie wspierające partnerów projektu BASCIL – Innovative Solutions for the Rural Food Production Sector to Diversify into Sustainable Culinary Tourism Services, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego (EFRR) w ramach programu Interreg Region Morza Bałtyckiego 2021-2027.

Podczas prelekcji Huberta Gonery omówione zostały kluczowe zmiany w trendach turystycznych, wpływające na rosnące znaczenie turystyki kulinarnej. Ekspert przedstawił także preferencje głównych segmentów odbiorców oraz propozycje dopasowania oferty kulinarnej regionu do ich oczekiwań.

Druga część spotkania miała charakter warsztatowy – uczestnicy wspólnie pracowali nad stworzeniem propozycji kulinarnych wycieczek, które mogłyby stać się atrakcjami turystycznymi Pomorza. W wyniku pracy grupowej powstały cztery koncepcje ofert turystyki kulinarnej.

W wydarzeniu wzięli udział przedstawiciele:

  • Lokalna Organizacja Turystyczna „ŁEBA – Błękitna Kraina”
  • Lokalna Organizacja Turystyczna Ziemia Lęborska – Łeba
  • Lokalna Organizacja Turystyczna KOCIEWIE
  • Lokalna Grupa Działania
  • Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Pasieka MIODOLANDIA
  • TABUN – Cydr z Otomina
  • Smaki Kaszub
  • WitAnn
  • Podole Wielkie
  • Makowa Koza – sery z kociewskiej chaty
  • Statkiewiczówka – sery zagrodowe
  • Chwastowe Pole
  • Podkówka Ser & Wełna
  • Agroturystyka Gościna

Spotkanie stanowiło istotny element wsparcia beneficjentów projektu BASCIL, umożliwiając wymianę doświadczeń oraz opracowanie koncepcji nowych produktów turystycznych opartych na dziedzictwie kulinarnym regionu.

Polityka Prywatności
Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna © 2018
Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna