Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna

  • top prot 1200x450
    Głosuj na Gdańsk w konkursie na Najlepszy Jarmark Bożonarodzeniowy 2025!


Pomorskie Business Summit pod hasłem zrównoważonego rozwoju

top artykuł

Nie mogło być inaczej – tegoroczne wydarzenie dla Partnerów Pomorskie Prestige, czyli „Pomorskie Business Summit” odbyło się pod hasłem zrównoważonego rozwoju, ekologii i zielonej gwiazdki Michelin.

4 października w prestiżowej przestrzeni konferencyjnej Hotelu Gdańsk odbyło się wyjątkowe wydarzenie – Pomorskie Business Summit. Spotkanie było dedykowane Partnerom projektu Pomorskie Prestige, który jest częścią Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej (PROT). Tegoroczna edycja zgromadziła licznych gości i prelegentów z Polski i zagranicy pod hasłem zrównoważonego rozwoju.

Wydarzenie otworzył Łukasz Magrian, dyrektor Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej, który serdecznie powitał wszystkich obecnych. Po oficjalnym powitaniu, organizatorka wydarzenia Anna Sierant-Giec zaprosiła Speakerów do serii fascynujących prelekcji, które skupiły się na różnych aspektach zrównoważonego rozwoju w turystyce i gastronomii.

Pierwszym prelegentem był Paweł Wątor z gdańskiej restauracji Eliksir, która jako pierwsza w Polsce zdobyła zieloną gwiazdkę Michelin. Jego prezentacja dotyczyła dobrych praktyk na rzecz zrównoważonego rozwoju w gastronomii. Kolejną prelegentką była Helen Vihtol – właścicielka estońskiej restauracji Lahepere Villa, wyróżnionej przez przewodnik Michelin. Helen podzieliła się najlepszymi praktykami w estońskiej gastronomii. Trzecią prezentacją, którą prowadził Łukasz Pawłowski z Departamentu Środowiska i Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego, była analiza norm i dobrych praktyk dotyczących dyrektywy SUP, która reguluje użycie jednorazowych produktów z tworzyw sztucznych. Kolejny gość, Audun Petterson, dyrektor ds. turystyki w norweskiej Federacji Przedsiębiorstw Virke, opowiedział o modzie na zrównoważoną turystykę wśród norweskich turystów. Maja Lubomańska z Notera Hotel Spa w swojej prelekcji skupiła się na zrównoważonym hotelarstwie. Na zakończenie części edukacyjnej, Aleksandra Klonowska-Szałek z portalu slowhop.com przedstawiła temat zrównoważonej turystyki i self-assessmentu w Polsce.

Po serii inspirujących prezentacji, Partnerzy Pomorskie Prestige spotkali się z lokalnymi producentami zrzeszonymi w programie BASCIL oraz innymi wystawcami z regionu pomorskiego. Wśród prezentujących swoje wyroby znaleźli się: Miodolandia, Radostowskie Rarytasy, Chwastowe Pole, Smaki Kaszub, Gdańska Wytwórnia Historycznych Smaków, AmberDust, Lawendowa Osada oraz Annature. Oto degustacji lokalnych smaków, Partnerzy udali się na networking do Brovarni, gdzie poznali proces warzenia piwa, skosztowali jego różnych rodzajów i oddali się spokojnym rozmowom w kuluarach przy desce lokalnych wędlin i serów.

Pomorskie Business Summit było nie tylko okazją do zdobycia cennej wiedzy, ale także platformą do nawiązywania kontaktów i współpracy z lokalnymi producentami. Zachęcamy wszystkich zainteresowanych do dołączenia do grona Partnerów Pomorskie Prestige i wspólnego działania na rzecz turystyki w naszym regionie. Razem możemy więcej!

Jak zostać Partnerem Pomorskie Prestige? Więcej informacji na stronie projektu: https://pomorskie-prestige.eu/zostan-partnerem/

Polityka Prywatności
Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna © 2018
Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna