We współpracy z dwiema pomorskimi restauracjami – Restauracją 1906 w Pałacu Ciekocinko oraz gdańską restauracją Metamorfoza, PROT współtworzy kreatywne i prestiżowe wydarzenie jakim jest Earth Day 2017.
To wydarzenie kulinarne skupione jest wokół tematu pomorskiej ziemi i natury. Pierwszą częścią Earth Day stanowi wyjątkowa podróż kulinarna. Szefowie kuchni – Paweł Dołżonek i Adrian Klonowski, w towarzystwie dwóch zagranicznych szefów kuchni z Europejskiego Stowarzyszenia JRE, stworzą na oczach zaproszonych gości i mediów wyjątkową kolację.
Większość potraw kolacji degustacyjnej postarają się ugotować bez prądu, na łonie natury, korzystając wyłącznie z dawnych technik, wymieniając się spostrzeżeniami , zwyczajami i tradycjami kulturowymi. Potrawy odnosić się będą to tradycyjnej kuchni pomorskiej, serwowanej w nowoczesny autorski sposób.
Sama kolacja odbędzie się również przy świecach, bez użycia prądu.
Drugą część eventu stanowi podróż studyjna dla dziennikarzy krajowych i zagranicznych, w której biorą udział między innymi Carla Capalbo – dziennikarka pisząca dla magazynów takich jak: Bone Appetite Magazine, The Independent, Daily Telegtaph, FOUR MAGAZINE, Partycja Siwiec z Magazynu Food Servis oraz Agnieszka Szydziak, dziennikarka Magazynu Usta i autorka w serwisie Have a Bite. Program wizyty pozwoli gościom zapoznać się z największymi atrakcjami regionu, jak i poznać jego kulinarny potencjał.