Bogata oferta gastronomiczna naszego regionu, ma szansę zagościć na kartach prestiżowego Przewodnika Michelin. Eksperci odwiedzili lokalne restauracje, by ocenić ich kunszt, innowacyjność i jakość podawanych dań. To unikatowa szansa dla pomorskiej branży gastronomicznej, by znaleźć się w elitarnym gronie miejsc gwarantujących przeżycia kulinarne najwyższej jakości.
W marcu ubiegłego roku Polska Organizacja Turystyczna i Michelin Guide podpisali porozumienie w sprawie umieszczenia polskich miast w znanym na całym świecie Przewodniku Michelin. Teraz, po Warszawie, Krakowie i Poznaniu, przyszedł czas na Pomorskie i Trójmiasto.
– Ta doskonała informacja jest potwierdzeniem, że potencjał turystyki kulinarnej w naszym regionie jest bardzo wysoki. Pomorskie charakteryzuje się bogactwem smaków, z czego chętnie korzystają lokalni restauratorzy. W swoich przepisach używają regionalnych produktów, często odwołując się do pomorskiej tradycji. Z dumą przyglądam się rozwojowi sektora gastronomicznego, a każdy pojedynczy sukces napawa wielką radością. To wielkie wyróżnienie dla restauracji, ale również dla całego regionu pomorskiego – mówi Mieczysław Struk, Marszałek Województwa Pomorskiego.
Dostrzeżenie wyjątkowości kulinarnej tej części kraju, to efekt współpracy Polskiej Organizacji Turystycznej oraz województwa pomorskiego, Gdańska, Gdyni i Sopotu. Jest to istotny krok w promocji miast i podniesieniu ich atrakcyjności dla turystów z całego świata.
– Z wielką radością i satysfakcją przyjąłem wiadomość, że Pomorze wraz z Gdańskiem to kolejny – czwarty już – polski region, który uzyskał pozytywną opinię inspektorów słynnego Przewodnika Michelin i tym samym dołączył do elitarnego grona najlepszych światowych destynacji kulinarnych. Polska słynie ze swojej gościnności, a kulinaria stanowią bardzo ważny element naszej kultury narodowej. Tym bardziej cieszy mnie, że wysoki poziom oferty polskich smaków został doceniony i uzyskał rekomendację tej prestiżowej kapituły. Pomorze wraz z Gdańskiem to jeden z najpiękniejszych polskich regionów o wielkim potencjale przyrodniczym i ciekawej ofercie turystycznej. Dlatego dla mnie, jako Prezesa Polskiej Organizacji Turystycznej, jest szczególnie ważne, że Pomorze otrzymało tak wielkie wyróżnienie. Oznacza to bowiem, że Polska wpisuje się doskonale w najnowsze światowe trendy kulinarne i potwierdza, że nasz kraj jest wspaniałym kierunkiem podróży – mówi Rafał Szmytke, Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej.
Przewodnik Michelin jest rozpoznawalnym symbolem jakości dań na całym świecie. Gwiazdki nadawane restauracjom uznawane są za równie prestiżowe jak Oskary w przemyśle filmowym. Restauracje z tym unikatowym odznaczeniem przyciągają mieszkańców i turystów, a turystyka kulinarna jest nie tylko atrakcyjna dla podróżujących, ale także przyczynia się do rozwoju lokalnej gospodarki.
– Rodzina Michelin powiększa się o kolejny region – Pomorskie! Ta doskonała wiadomość umocni odwagę lokalnych szefów kuchni oraz zespołów tutejszych restauracji. Niech finałem tych wszystkich starań będzie zasłużona satysfakcja z przyznanych przez inspektorów rekomendacji, „Bibów” i kto wie… może kolejnych polskich gwiazdek? niewątpliwie przełoży się to na wzrost atrakcyjności turystycznej regionu. Będąc entuzjastą kuchni, przepełnia mnie dziś prawdziwa radość – mówi Maciej Dobrzyniecki, Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce, Wyłączny Partner Przewodnika Michelin w Polsce.
Przewodnik Michelin to szansa, która doskonale wpisuje się w silny trend turystyki kulinarnej, co jest spójne z działaniami Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej.
– To wielka radość widzieć sukces lokalnych restauracji, z którymi jako Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna współpracujemy od wielu lat – zarówno w czasach kryzysu, jak i wielkiej świetności. Od dłuższego czasu poznajemy branżę gastronomiczną i przekonujemy się o jej wyjątkowej ofercie. Ta jakość musiała zostać doceniona. Z wielkim entuzjazmem czekamy na wyniki, a smakoszy zapraszamy do kulinarnej podróży po regionie pomorskim – mówi Marta Chełkowska, Prezes Zarządu Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej.