Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna

  • Gwiazdka Michelin w Pomorskiem
    Pomorskie ma swoją gwiazdkę Michelin!


Praktyczne rozwiązania w projektowaniu usług turystyki kulinarnej. Publikacja projektu BASCIL

BASCIL publikacja

BASCIL jest projektem międzynarodowym, w którym udział bierze 15 partnerów z 8 krajów (Estonia, Łotwa, Litwa, Polska, Niemcy, Norwegia, Szwecja i Finlandia). Partnerami projektu w Polsce są Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna, Agencja Rozwoju Pomorza (pomorskie) oraz Fundacja Natura Polska (lubuskie).

Jest to inicjatywa skierowana do producentów żywności działających na obszarach wiejskich. Celem projektu jest rozwój usług turystyki kulinarnej w regionie Morza Bałtyckiego i poprawa konkurencyjności lokalnych producentów żywności poprzez dywersyfikację ich działań biznesowych w zakresie branży turystycznej.

Turystyka kulinarna – od produktu do doświadczeń

Ważnym rezultatem projektu jest podręcznik Bascil – Praktyczne rozwiązania dla projektowania usług turystyki kulinarnej. Publikacja pełna praktycznych rozwiązań oraz wskazówek, które wspierają tworzenie niezapomnianych doświadczeń kulinarnych. Jest to świetne źródło informacji na temat dobrych praktyk przy tworzeniu nowych usług turystyki kulinarnej, które mogą stać się ważną gałęzią dla lokalnych przedsiębiorców. Korzystając z różnych narzędzi i strategii opartych na modelu Business Model Canvas podręcznik prowadzi producentów żywności krok po kroku i pokazuje praktyczne przykłady, jak opracowywać pomysły i treści dla atrakcyjnej oferty turystycznej.

Publikacja projektu BASCIL skupia się na inspirowaniu lokalnych producentów do dywersyfikacji działalności poprzez turystykę kulinarną. Dzięki wykorzystaniu lokalnych tradycji i produktów mogą oni wzbogacić swoje portfolio o usługi skierowane do turystów zainteresowanych odkrywaniem regionalnych smaków. Według World Food Travel Association, ponad 50% podróżnych uważa się za turystów kulinarnych. To pokazuje potencjał, jaki drzemie w łączeniu turystyki i kulinariów.

Treści publikacji: od teorii do praktyki

W publikacji można znaleźć szczegółowe informacje, jak krok po kroku wejść w świat turystyki kulinarnej:

  1. Profilowanie turysty kulinarnego – kim są klienci, czego oczekują i jak zaprojektować dla nich unikalne doświadczenia?
  2. Narzędzia strategiczne – wykorzystanie Business Model Canvas do budowania atrakcyjnych, wykonalnych i rentownych usług.
  3. Przykłady dobrych praktyk – inspirujące historie z regionu Morza Bałtyckiego, np. o litewskich producentach miodu pitnego czy łotewskich farmach strusi.
  4. Kanały promocji i marketingu – tradycyjne i cyfrowe strategie docierania do klientów.
  5. Praktyczne porady – jak tworzyć degustacje, lekcje gotowania, wirtualne wycieczki i inne doświadczenia kulinarne.

Publikacja podkreśla, że kluczowe dla sukcesu jest połączenie lokalnych tradycji z nowoczesnymi trendami. Pokazuje również jak wiele korzyści niesie rozwijanie usług turystyki kulinarnej m. in. dywersyfikacje źródeł dochodu, promocję produktów lokalnych, budowanie silnych relacji z klientami i wzmacnianie własnej marki. Ważnym punktem jest również rozwój lokalnych społeczności i sieciowanie.

W regionie pomorskim w ramach projektu Bascil nad wdrożeniem usług turystyki kulinarnej pracuje trzynastu zaangażowanych producentów. Beneficjenci projektu otrzymali wsparcie w postaci szkoleń z zakresu fotografii kulinarnej, marketingu oraz sprzedaży. Zostali wyposażeni z narzędzia oraz wiedzę ekspercką, która pozwoliła opracować świetne oferty turystyki kulinarnej. Powstało trzynaście wspaniałych doświadczeń kulinarnych, które przeszły okres testów w sezonie letnim 2024. Są to różnorodne aktywności takie jak: warsztaty serowarskie, warsztaty dzikiej kuchni kaszubskiej, warsztaty przygotowania mieszanek ziołowych, zwiedzanie gorzelni z przewodnikiem, warsztaty przygotowywania cydrów, degustacje tradycyjnych wędlin, warsztaty z pszczelarzem. Nowy kierunek działalności oceniają pozytywnie, a korzyści dla ich biznesu satysfakcjonujące.  

Podsumowanie

Publikacja BASCIL to nie tylko narzędzie edukacyjne, ale także źródło inspiracji dla tych, którzy chcą rozwijać swoją działalność w oparciu o turystykę kulinarną. Zawarte w niej przykłady i wskazówki pomagają budować oferty, które są zarówno atrakcyjne dla klientów, jak i opłacalne dla producentów. Wierzymy, że szlak doświadczeń kulinarnych w pomorskim zapoczątkowany w projekcie Bascil to dopiero początek, a dzięki wypracowanym i sprawdzonym narzędziom będą powstawały nowe usługi turystyki kulinarnej w naszym regionie.

Zajrzyj do naszej biblioteki projektu, aby dowiedzieć się więcej o możliwościach, jakie daje turystyka kulinarna!

BASCIL Logo Standard large

Innovative Solutions for the Rural Food Production Sector to Diversify into Sustainable Culinary Tourism Services – Innowacyjne rozwiązania dla sektora produkcji żywności na obszarach wiejskich w celu dywersyfikacji w kierunku zrównoważonych usług turystyki kulinarnej

Polityka Prywatności
Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna © 2018
Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna