Lokalna kuchnia, jak sama nazwa wskazuje, jest uzależniona od geografii. Im bardziej zróżnicowany i sprzyjający zwierzętom i roślinom teren, tym ciekawsze potrawy na stołach jego mieszkańców. Pomorskie jest w tej kategorii zdecydowanie zwycięzcą. Jest tu wszystko – morze, jeziora, rzeki, lasy, pola, pastwiska oraz ludzie, którzy wiedzą jak przygotować posiłek od momentu zapewnienia sobie odpowiednich składników.
Potencjał kulinarny Pomorskiego prezentuje przewodnik po regionie autorki najpopularniejszego w Polsce bloga kulinarnego krytykakulinarna.com – Magdy Grzebyk. Przewodnik zawiera rekomendowane restaurację i lokalnych producentów z regionu pomorskiego a także bonus – spis ulubionych plaż autorki.
Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna tworząc listę restauracji i lokalnych producentów, skupiła się na partnerach projektu pomorskie prestige, którzy wyróżniają się regionalną kuchnią opartą na lokalnych produktach regionu pomorskiego.
Bezpłatny przewodnik w formie pdf jest gotowy do pobrania i jest idealnym materiałem kulinarnym podczas różnorakich wyjazdów.