Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna

  • Gwiazdka Michelin w Pomorskiem
    Pomorskie ma swoją gwiazdkę Michelin!


Trzy smaczne filmy Roberta Makłowicza o Regionie Pomorskim

Makłowicz main photo

Znany i ceniony polski publicysta, historyk, krytyk kulinarny, podróżnik Robert Makłowicz ponownie gościł w Pomorskim. Tematem przewodnim październikowej podróży po regionie była gęsina, regionalne produkty i lokalna kuchnia. Opowieść kulinarna bogata w historyczne wątki została zaprezentowana w trzech odcinkach filmowych na oficjalnym kanale You Tube Makłowicza, który śledzi blisko pół miliona osób.

Robert Makłowicz w opowiadaniu historii kulinarnych nie ma sobie równych. Niesamowita wiedza, rozległe kulinarne doświadczenia i talent krasomówczy sprawiają, że można go słuchać bez końca. Oglądając barwne odcinki na kanale YT, aż chce się wyruszyć jego śladem i zanurzyć w bogactwie aromatów i lokalnych smaków.

To już druga kulinarna wizyta Roberta Makłowicza z kamerą w regionie pomorskim. Rok temu podróżnik odwiedził nasz region wiosną. Wówczas zanurzył się w tradycjach browarniczych oraz alkoholowych i koncentrował uwagę na lokalnych produktach, takich jak ryby i truskawka kaszubska. Owocem pobytu Makłowicza w Pomorskim było pięć odcinków video, w których zaprezentował Gdańsk, Sopot, Gdynię oraz Wybrzeże Słowińskie, Kaszuby Północne i Bory Tucholskie. Tym razem tematem przewodnim wizyty Makłowicza są nowe restauracje i lokale, a także lokalne produkty: gęsina, żurawina, sery kozie i kaszubskie zioła. Cieszymy się, że Robert Makłowicz przyjął zaproszenie Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej i mówiąc o lokalnej kuchni odnosi się do aspektów historycznych i kulturalnych. To jest niesamowita wartość jego materiałów, które z przyjemnością oglądają i dorośli, i młodzież  – mówi Łukasz Magrian, dyrektor PROT.

Krytyk kulinarny najpierw odwiedził Gdańsk, gdzie odbył degustację w  restauracji Canis na ulicy Ogarnej oraz w restauracji Eliksir na Garnizonie. Następnie pojechał do Gdyni, gdzie zachwycił go street food w lokalu Alga, ramen na Abrahama i owoce morza w Casa Cubeddu.

Kilkudniowy pobyt w Pomorskim zaowocował wizytą w Słupsku i degustacją lokalnej kuchni w restauracji Dym Na Wodzie. Makłowicz odwiedził też producenta lokalnych serów w Swołowie. Zajrzał do Pałacu Łebunia w powiecie lęborskim, a w powiecie bytowskim odkrył sekrety gospodarstwa Kaszubskie Zioła. W okolicy Kościerzyny wybrał się na bagna, gdzie rośnie żurawina, która jesienią króluje w kuchni i na pomorskich stołach.

W czasie kulinarnej wycieczki nie zabrakło historycznych i kulturalnych wątków. Historyka zachwyciły wnętrza gdańskiego Ratusza i Domu Uphagena. Publicysta odwiedził słupski Ratusz, Muzeum Pomorza Środkowego wraz z wystawą Witkacego, a także Muzeum Kultury Ludowej Pomorza Środkowego w Swołowie.

Trzy odcinki filmowe zostały zrealizowane w ramach współpracy przy projekcie Pomorskie Prestige, który ma na celu promocję oferty premium regionu pomorskiego, w tym kulinariów.

Polityka Prywatności
Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna © 2018
Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna