W dniu 8 września 2023, w siedzibie Agencji Rozwoju Pomorza w Gdańsku, spotkało się trzynastu przedstawicieli pomorskich producentów żywności, którzy przez najbliższe 2 lata, w ramach międzynarodowego projektu BASCIL, pracować będą nad dywersyfikacją swojej oferty oraz stworzeniem i rozwojem usług w obszarze turystyki kulinarnej.
W trakcie piątkowych warsztatów, poświęconych projektowaniu usług w turystyce kulinarnej, Hubert Gonera z firmy Landbrand – pełniący rolę eksperta w projekcie BASCIL, zapoznał uczestników z typami usług charakterystycznych dla turystyki kulinarnej i przedstawił korzyści wynikające z ich wprowadzania. Anna Dziadkiewicz z Agencji Rozwoju Pomorza opowiedziała o osobowości grupy docelowej i wykorzystania narzędzia, jakim jest „Persona” w budowaniu oferty dostosowanej do potrzeb konkretnej grupy odbiorców. Spotkanie było doskonałą okazją do rozmów o biznesowych marzeniach zebranych firm, networkingu i wzajemnej wymiany doświadczeń.
Przebieg spotkania wspierali przedstawiciele Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej, która wraz z Agencją Rozwoju Pomorza S.A. jest partnerem projektu BASCIL.
Kolejne spotkania zaplanowane zostały na IV kwartał 2023 r.
Projekt Bascil współfinansowany ze środków programu Interreg Baltic Sea Region.