Różnorodne potrawy, wariacje smakowe i awangardowe stylizacje tego właśnie będą mogli zaznać szwedzcy dziennikarzy, którzy w dniach 28-29.06 wezmą udział w wydarzeniu „Sopot od kuchni” – Slow Food Festival. Dziennikarze zaproszeni zostali przez Pomorską Regionalną Organizację Turystyczną we współpracy z Polskim Ośrodkiem informacji Turystycznej w Sztokholmie i skandynawskim przewoźnikiem – Stena Line. Wizyta studyjna jest kolejnym działaniem promocyjnym branży turystycznej i gastronomicznej regionu w ramach projektu „Gdańsk Pomorskie Culinary Prestige”.
„Sopot od kuchni” – Slow Food Festival to cykliczne wydarzenie kulinarne z udziałem znakomitych kucharzy z wielu zakątków Polski. Przy eleganckim stole ustawionym wzdłuż sopockiego Molo pojawią się między innymi sławy kulinarne, artyści, celebryci, Prezydent Miasta Sopot oraz pasjonaci gotowania. Wszyscy respektując zasady Slow Food oraz założenia festiwalowego menu będą serwowali pyszne degustacyjne przekąski dla wszystkich chętnych gości.
W wydarzenie zaangażowani również będą zaproszeni dziennikarze ze Szwecji. A mianowicie na medialnym stole kulinarnym tematem przewodnik stanie się śledź a z nim pójdą w szranki inne pyszne produkty z regionu. Wariacje slow foodowych składników i przypraw które zaprezentuje każdy z uczestników złożą się na niestandardowe potrawy ze śledziem w roli głównej.
Oprócz wydarzenia dziennikarze poznają kulinarną stronę regionu degustując „smaczki” w Grono di Rucola w Sopocie i Mercato w Gdańsku. Jednak wizyta nie mogłaby by się zakończyć bez ukazania walorów turystycznych regionu, dlatego dziennikarze ruszą na zwiedzanie Sopotu, Głównego Miasta w Gdańsku oraz Malborka.
Zapraszamy do odkrywania kulinarnych tajemnic regionu na blogu www.pomorskie-prestige.eu
oraz fun page projektu Gdańsk-Pomorskie Culinary Prestige.
Gdańsk-Pomorskie Culinarny Prestige jest platformą integrująca i promującą starannie wyselekcjonowaną ofertę kulinarną województwa pomorskiego klasy premium.
Jego pomysłodawcą jest Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna a wdrażany jest w partnerstwie z Miastem Gdańsk i przy udziale branży gastronomicznej. Koordynację i nadzór realizacyjny powierzono firmie landbrand, specjalizującej się w rozwoju markowej oferty turystyki kulinarnej, a projekt wspierają Slow Food Pomorze oraz Akademia Kulinarna Fumenti.